Telefon  +48 694 009 928

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Planowanie domowej kotłowni krok po kroku

W budynkach przeznaczonych do mieszkania i przebywania ludzi ważnym elementem zapewniania komfort życia jest system centralnego ogrzewania. Polega ono na ogrzewaniu wielu pomieszczeń z jednego źródła ciepła, zainstalowanego najczęściej w kotłowni. Opcjonalnie ogrzewanie centralne może także ogrzewać ciepłą wodę użytkową. Jak zaplanować domowy system centralnego ogrzewania?

Rodzaje centralnego ogrzewania

Aby centralne ogrzewanie sprawdzało się w budynku, musi być dobrane do kubatury obiektu oraz uwzględniać takie czynniki, jak ocieplenie ścian, powierzchnia dachu oraz liczba otworów okiennych. Odpowiednio dostosowana i wykonana instalacja centralnego ogrzewania rzutuje na koszty utrzymania budynku oraz komfort użytkowników. W ofercie specjalistycznych firm znajdują się kotły o różnym czynniku grzewczym (wodne, parowe, powietrzne, elektryczne), o różnym źródle ciepła (na paliwo stałe, ciekłe i gazowe) oraz z różnym elementem przekazującym ciepło do pomieszczeń (z grzejnikami, ogrzewaniem podłogowym i ściennym oraz z kratkami grzewczymi). 

Zobacz także: Na czym polega zjawisko rekuperacji?

Planowanie domowej kotłowni

Aby kotłownia dobrze spełniała swoją funkcję, powinna być dobrze zaplanowana oraz zaprojektowana zgodnie z obowiązującymi przepisami technicznymi. Jej zaplanowanie i przygotowanie warto zlecić fachowcom, ponieważ błędy mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Kotłownia i znajdujący się w niej kocioł produkujący ciepło, powinny być ulokowane jak najbliżej centrum domu – koniecznie na parterze lub w piwnicy. Wybór sposobu ogrzewania dostosować należy nie tylko do kubatury domu, ale także do kubatury pomieszczenia, w której będzie znajdował się kocioł. Projektując to pomieszczenie, należy zadbać, aby materiały zastosowane do wykończenia posadzki i ścian były niepalne. Najbliższą okolicę kotła na paliwo stałe (do 0,5 metra od jego krawędzi) warto obić stalową blachą, która zmniejszy ryzyko zaprószenia ognia. Istotnym tematem jest także odizolowanie składu materiałów opałowych od kotła. Jednocześnie powinien się znajdować na tyle blisko, by ich przynoszenie nie sprawiało trudności i nie zajmowało dużo czasu.